Almedalsveckan

Almedalsveckan

Under Almedalsveckan eller Politikerveckan som den också kallas samlas Sveriges maktelit i Visby under en vecka i juli. Politiker från hela landet kommer dit för att föra fram sitt budskap. Alla stora riksdagspartier är självklart där. Även mindre politiska partier utan plats i riskdagen åker dit för att försöka nå ut och skaffa väljare. De senaste åren har Almedalsveckan fått ta emot en del kritik. En del menar att veckan har blivit alldeles för kommersiell och att partierna lägger ut alldeles för mycket pengar på någonting som bara intresserar de själva. Andra menar att Almedalsveckan är en viktig demokratisk händelse eftersom att alla seminarier och föreläsningar är gratis och öppet för alla. Dock har rese- och boendekostnader stigit i höjden under veckan vilket gör det omöjligt för en stor del av befolkningen att ta del av de politiska budskapen.

Palme började

Det var den dåvarande statsministern Olof Palme som började att hålla tal från ett lastbilsflak i Almedalen. Palme spenderade alltid sina somrar med familjen på Gotland och på detta sätt kunde han förena nytta med nöje. Detta var på 1980-talet och Politikerveckan började ta form. Arrangemanget hotades av nedläggning under ett par år precis efter mordet på Olof Palme 1986. Ingvar Carlsson som axlade rollen som partiledare för Socialdemokraterna och statsminister ville av respekt för Palme inte tala på samma plats utan valde andra platser i Visby. 1986 deltog endast Miljöpartiet och Vpk. Politikerveckan tog sig dock och utvecklades mot vad den är idag. 1991 var första året som samtliga riksdagspartier deltog vilket är traditionen än idag.

En dag var

Under veckan tilldelas var och ett av riksdagspartierna en dag då de får lite mer uppmärksamhet. Det är också den dagen som deras partiledare får hålla sitt tal från scenen i Almedalen. Veckan har blivit en viktig del av partiernas arbete med att nå ut med sitt budskap. Idag deltar även en rad organisationer och även representanter från näringslivet. Under veckan hålls en rad seminarier och debatter som är öppna för alla. Dock kan det vara stört omöjligt att ens få tag på en biljett till färjan från fastlandet och än mindre få tag på något boende. Under veckan är hotell, pensionat och vandrarhem fullbokade nästan ett år i förväg. Det här öppnar upp för en marknad för Visby-borna att hyra ut sina privata bostäder, vilket många gör. Det går att få åtskilliga tusenlappar för en lägenhet i centrala Visby. Kritiker hävdar att Almedalsveckan bara är ett tydligt exempel på att de politiska partierna numera bara låter sig styras av media.

Lobbyisterna samlas

möjlighet att höras
möjlighet att höras

Almedalsveckan på Gotland har också blivit ett utmärkt tillfälle för olika lobbygrupper att göra sina röster hörda. Både folk från näringslivet, olika intresseorganisationer och ideella aktörer tar tillfället i akt att kunna föra fram viktiga frågor. Sommaren 2017 samlades till exempel en rad intressenter till en diskussion om inkontinens. Målet var att skapa uppmärksamhet runt en dold folksjukdom och samtidigt få in denna fråga i politikernas agenda. Varje år håller också de stora dagstidningarna och tv-kanalerna i sina egna arrangemang med bland annat partiledarutfrågningar.

© 2021 Fröjelgården