Besök Gotland

Besök Gotland

Gotland är Sveriges största ö och ligger belägen cirka tio mil från vår östkust i Östersjön. Ungefär mitt mellan Sverige och Lettland. Ön är känd för sin säregna natur och är en av de regioner som besöks av flest turister. De lite drygt 60 000 invånarna mångdubblas under sommarmånaderna av både tillfälliga turister och sommarstugeanvändare. Mängden turister bäddar så klart för en omfattande turistindustri så ön befolkas också av ett stort antal säsongsarbetare. Många skulle nog beskriva Gotland som lite av ett eget land. Naturen är storslagen och helt unik, det mest kända är de säregna raukarna, en typ av kalkstensklippor som pryder många av stränderna. Den porösa kalkstenen har formats av havet under årtusenden och lämnat kvar statyliknande formationer som reser sig ur landskapet.

Visby

Världsarvsklassade medeltidsstaden Visby är en helt unik liten stad med en stadskärna som nästan helt består av välbevarade byggnader från medeltiden. Runt staden slingrar sig en ringmur som också den är välbevarad. Under vikingatiden och medeltiden var Visby en av Sveriges mäktigaste städer. Det fördelaktiga läget mitt i Östersjön gav en klar fördel under en tid då sjöfarten var helt avgörande för att kunna bedriva handel i Europa. Det var med fartyg som varor kunde fraktas mellan länderna. Hamnen i Visby var lätt att nå för fartyg både från öster och söder. Till Visby tar man sig fortfarande helst med båt och det går dagliga färjor från Nynäshamn och Oskarshamn. Överfärden tar cirka tre timmar. Sommartid förstärks rutten av extra färjor, bland annat en höghastighetsfärja. Hela Visby är som ett museum men väl där finns ändå några platser värt ett extra besök. I Botaniska trädgården går det att få en liten paus från massorna av turister, där är skönt att bara strosa runt och beskåda alla olika arter av växter som finns där. Sankta Maria Domkyrka är en praktfull medeltidskatedral där det ofta bjuds på musik- och sångframträdanden. Till sist får du inte missa ringmuren, gå en bit utanför staden för att kunna beundra detta magnifika byggverk lite på håll.

Naturen

Naturen
Naturen

Gotlands natur bjuder på både frodig grönska och karga landskap med låg växtlighet och sten. De mest kända naturscenerna är öns dramatiska stränder med sten och raukar. De har skapats under årtusenden av väder, vindar, strömmar och istid och skapat ett helt unikt landskap. Det är en närmast meditativ känsla att vandra på en av Gotlands stränder. Eftersom att ön saknar skärgård så har man hela tiden en fri horisont att blicka ut över. Att ön är relativt liten gör också att ljuset blir helt speciellt på grund av havet som reflekterar ljuset. Den speciella naturen har också en egen flora och fauna. Den växtintresserade kan göra många unika upptäckter genom att botanisera bland öns växtlighet. I ett naturreservat finns också Sveriges enda bestånd av vildhästar. Där finns en mindre flock av den gotländska rasen Gotlandsruss. På Gotland finns över hundra naturreservat, alla med sin unika växtlighet och en del av växterna går inte att finna på någon annan plats. Det mest kända reservatet ligger på Fårö. Ullahau är ett unikt område på norra Fårö som består av sanddyner. Sommartid besöks området av turister som gärna vandrar runt i dynerna och njuter av solen och ljuset. På vintern tar sig Gotlänningarna dit för att åka skidor och pulka ner för dynerna.

© 2021 Fröjelgården