Besök Medeltidsveckan på Gotland

Besök Medeltidsveckan på Gotland

Gotland på sommaren är ett härligt resmål som många uppskattar. Speciellt en vecka under sommaren är en tradition för många att besöka ön. Det är Medeltidsveckan som går av stapeln i augusti varje år. Då fylls Visbys medeltida stadskärna av gycklare, försäljare och hantverkare, alla på temat medeltid. Det är verkligen som att resa tillbaka i tiden och få uppleva den gamla stadens glansdagar. Under medeltiden var Gotland med Visby en oerhört viktig handelsplats och en av Sveriges viktigaste hamnar med handelsresande från hela Östersjöområdet och ibland även ännu längre ifrån. Så den som vill uppleva äkta medeltid ska bege sig till Gotland vecka 32 för att få uppleva ett äkta medeltida äventyr.

Medeltidsveckans historia

Den här veckan skapades för att lära ut historia genom att kunna gå in i och delta i historien. Genom att delta i medeltidsveckan får du uppleva tornerspel, gyckel, eldshower, hantverk, adel och arbetare. Många av de som deltar i veckan klär sig tidsenligt i kläder inspirerade från medeltidsveckan. Många är mycket pålästa om denna tidsålder och går all in genom att helt gå upp i sin roll. Det finn både riddare, bönder, sköna möer och gycklare att beskåda. Hantverkare tillverkar sina alster på plats och det brukar finnas både smedja och bageri som tar fram sina varor på gammalt sätt. Allt började 1984 när en viss Wiveka Schwartz fick idén till att Visby-borna under en vecka skulle klä sig i medeltidsdräkter för att få besökare att verkligen få uppleva den medeltida stadskärnan som den en gång varit. Allt fler aktörer involverades och snart hade man dansare, gycklare och musiker som alla skulle vara en del av föreställningen som skulle utspela sig på Visbys gator. Donerade sammetsdraperier från Folkpartiet blev till en kappa till kungen och en mantel till en riddare. Den första medeltidsveckan blev en stor succé och sen dess har konceptet utvecklats under över 30 års tid.

Kom som du är

Kom som du är
Kom som du är

De flesta som reser till Medeltidsveckan gör det för att kunna klä upp sig i sina dräkter och leva ut sina roller som de skapat. Det blir som ett enda stort lajv. Att klä ut sig i medeltidskläder är dock inte nödvändigt för att få lov att besöka medeltidsveckan även om arrangörerna uppmanar alla som kan att klä ut sig för att förstärka den autentiska upplevelsen. Barn och vuxna i alla åldrar välkomnas till denna folkfest. Någon biljett behövs inte, däremot kan det behövas biljett till vissa särskilda arrangemang, till exempel eldshower eller tornerspel. På området finns ett mattorg som samlar alla de som säljer något ätbart. Där finns också en öppen scen där du kan ha turen att få se på förstklassiga framträdanden. Den som vill besöka Gotland under Medeltidsveckan bör boka biljetter till färjan i god tid för platserna tar snabbt slut. Det finns flera olika boendealternativ. Inne i Visby finns hotell, vandrarhem och camping. Sen ett par år tillbaka har även Medeltidsveckan en egen camping kallad tältbyn. Perfekt för den som vill uppleva äkta medeltid även på natten då många har tillverkat tidstypiska tält att sova i. Så boka din biljett på färjan och ta dig till Gotland vecka 32 så får du också ta del av denna historiska folkfest.

© 2021 Fröjelgården