Campus Gotland

Campus Gotland

Vad har Gotland och Uppsala gemensamt? Förutom att båda ligger i Sverige så är det kanske inte så mycket som knyter staden Uppsala med ön Gotland och staden Visby. Men sedan ett par år tillbaka finns det en väldigt stor anknytning och den heter Campus Gotland. Campus Gotland är en filial till Uppsala Universitet men innan Uppsala tog över det läroverket så var faktiskt Campus Gotland en högskola sedan tidigare. Denna artikel kommer att handla om Campus Gotland och dess historia.

Ett av landet mest ansedda Universitet expandrar

Uppsala Universitet är Nordens äldsta universitet och kanske Sveriges om inte Norra Europas mest ansedda. Att bli antagen till en utbildning på Uppsala Universitet är en dröm för många och universitet har skapat några av landets främsta hjärnor, vad sägs om att 15 Nobelpristagare har studerat vid Uppsala Universitet? Universitet i Uppsala behöver ingen närmare presentation men 2013 skedde något som skulle främst påverka Högskolan på Gotland. Högskolan på Gotland grundades å andra sidan så sent som 1998 och dem allra flesta utbildningarna lästes på distans och var ett av dem första högskolor som erbjöd så många utbildningar på distans. Det fanns en hel del olika ämnen att läsa och några exempel är nationalekonomi, geografi, speldesign, juridik och många andra. Det fanns åtta treåriga program men också två tvååriga. Men redan 2010 började dem två sätena att diskutera en eventuell sammanslagning. Då universitet och högskolor är myndigheter i Sveriges så kunde skolorna inte själva ta något beslut utan man fick ta upp det på allra högsta politiska nivå och till riksdagen som i sin tur skulle ta det slutgiltiga beslutet. Så i december 2012 så beslutade riksdagen att en sammanslagning skulle ske men att den tidigare Högskolan på Gotland skulle läggas ner men behålla sina lokaler i Visby och att detta läroverk skulle verka under Uppsala Universitet och dess metoder och utbildningar.

Ett av landet mest ansedda Universitet expandrar
Ett av landet mest ansedda Universitet expandrar

Den första juli 2013 gick dem två skolorna ihop och Högskolan på Gotland blev alltså officiellt Uppsala Universitet, Campus Gotland. Campus Gotland har kvar i princip alla tidigare utbildningar men har fyllt på med utbildningar som ges ut på Uppsala Universitet. Från att ha gått till ett par olika utbildningar finns det idag flera olika institutioner, hela 20 stycken, alltifrån Institutionen för Ryssland och Euasienstudier tull Kulturgeografiska institutet. Campus Gotland har samhällsvetenskap, humaniora, medicin farmaci, teknik och naturvetenskap som sina främsta verksamhetsområden. Campus Gotland har haft en väldigt positiv inverkan på hela Gotland och främst i Visby. Mängder av studenter, både svenska men också utländska berikar den lilla ön med både kunskap, innovation men också rent ekonomiskt Tack vare Uppsala Universitets goda rykte så är alla större seminarium och andra aktiviteter på Campus väldigt besökta. Fler studenterna har ett Campus betytt väldigt mycket där eleverna, i den mån det går beroende på utbildning kunnat själva välja var man vill studera, i den pulserande studentstaden Uppsala eller i Visbys fantastiska omgivning. Att slå ihop dessa två skolor har varit en stor framgång och Uppsala Universitet nu tillsammans med Campus Gotland bevisar återigen varför skolan är en av Sveriges absolut främsta.

© 2021 Fröjelgården