Fröjelgården

Cykla på Gotland

Cykla på Gotland

december 8, 2019 • Under: Boende

0

Cyklist-javisst!

Svenska folket tycker om att cykla och vi är ett av de allra cykel tätaste länderna i världen trots att vi även har en av de allra kortaste somrarna. Men i Sverige räknas det numera knappt ens som hardcore att även cykla på vintern och många som cykelpendlar kör på dubbdäck, balaklava och långkalsonger under jeansen för att också kunna cykla även under den strängaste vinterdagen.

Att därför också ta med sig cykeln på semestern är för många också en självklarhet och att cykla på semestern har därmed också seglat upp som en av svenskarnas favoritsysselsättning. Vårt relativt platta landskap gör att det finns många platser värda att cykla på men en av de allra populäraste platserna att cykla runt på är fantastiska Gotland och nedan berättar vi varför.

Varför Gotland?

Vår största ö, med ungefärliga 2000 soltimmar och cirka 800 kilometer lång kustremsa. Med fantastisk natur, lugna och behagliga vägar, härliga stränder, raukar och kullerstenar. Vad finns det att fundera på?

Ön passar fint för alla olika sorters cyklar, från nybörjare till proffscyklist och allt ifrån vanlig landsvägscykel till mountainbike går bra här. Har man en cyklocross kan man lätt också ta avstickare från de lite större cykellederna till mindre stigar och traktorspår vid strandkanten.

Har man bestämt sig för att Gotland är destinationen för årets cykelsemester så bör man först och främst besluta sig om man vill ha med sig sin egen cykel eller om man vill hyra en cykel på plats. Tar man med sig sin egen cykel så är det inga konstigheter med att ta med sig den på färjan och bestämmer man sig istället för att hyra så finns det en mängd med olika cykeluthyrningar, bland annat runt om i Visby.

Det är relativt enkelt att cykla på Gotland själv. Vill man däremot cykla i organiserad grupp finns det dock många olika företag som anordnar cykelturer där några är för nybörjare och andra är för lite mer erfarna cyklister.

Gotlandsleden

Den 50 mil blåskyltade gotlandsleden är numera en klassiker för många. Sträckan som går över hela ön från norra Fårö till södra Hoburg stoltserar bland annat med historiska lämningar, kritvita stränder och diverse kultur. Gotlänningarna själva brukar dock påminna om att det är en fördel med att ha en uppdaterad cykelkarta med sig under turen då den ibland får nya sträckningar. I juni i år blev dock nya gotlandsleden skyltad och klar och i samband med den fick leden också fem hela stjärnor enligt cykelturistledernas stjärnguide.

Blir man därefter trött på att sitta i sadeln så kan man också ta med cykeln på bussen, dock endast i mån av plats.

När det kommer till sängplatser finns det mängder av vackra ställen att stanna på för natten. Oavsett om du cyklar runt med ett tält eller om du tänkt spendera natten på ett airbnb eller kanske ett hotell så kan bland annat Ljugarn med sina restauranger eller Sudersand med sin vackra strand vara något.