Fårö – en unik del av Gotland

Fårö – en unik del av Gotland

Fårö är en egen liten ö som ligger tätt inpå Gotlands norra spets. För att komma dit behöver man ta en liten vägfärja. Sommartid när det är många besökare går det två färjor i skytteltrafik för Fårö är en av de mest besökta platserna på Gotland. Ön är känd för att ha en om något ännu mer vacker natur än Gotland. Naturen kännetecknas av ett kargt och dramatiskt landskap med mycket sten och öppna vidder. Något som fick allas vår Ingmar Bergman att falla för platsen så mycket att han bosatte sig där och spelade in flera av sina filmer där.

Sveriges åttonde ö

Den här lilla unika biten av land är till storleken Sveriges åttonde största med sina 114 kvadratkilometer. På ön finns runt 500 bofasta personer i ett par byar och spridda gårdar. Sommartid växer dock befolkningen mångdubbelt. Många svenskar har fallit för den säregna naturen och lugnet på Fårö och skaffat sig fritidshus där. Ännu fler kommer resande tillfälligt, för att bo på vandrarhem, pensionat eller camping. Många kommer också över dagen bara och bor någon stans på resten av Gotland. Ön har en skiftande natur som mest består av låga tallskogar med myrmarker och morän och så stränderna så klart. Flera stora områden med raukar lockar många turister. Namnet Fårö kommer troligen från det fornnordiska ordet Faroyna där ordet far betydde farvatten eller farväg. Så namnet kommer troligen inte från ordet får, även om det på ön idag finns gott om just får.

Förbjudet område

Förbjudet område
Förbjudet område

Fram till 1998 var det förbjudet för utlänningar att besöka Fårö så väl som norra delarna av Gotland. Det var nämligen militärt skyddsområde. Fram till 1990-talet fanns en stor del av svenska försvaret på Gotland. Tack vare sitt strategiska läge mitt i Östersjön var det en viktig utpost mot militära hot från öster. Stora skyltar på många olika språk talade om att det var förbjudet område för den som inte var svensk medborgare. Idag är nog många utländska turister glada för att de kan åka upp och njuta av Fårö.

Bergmans Fårö

Ingmar Bergman, vår stora filmskapare, kom till Fårö redan 1960 när han letade inspelningsplatser åt filmen Så som i en spegel. Han föll ordentligt för den unika miljön, ljuset och dramatiken i landskapet. Det gjorde att han sen bosatte sig på ön och blev kvar där till sin död 2007. Han spelade sen in ytterligare tre spelfilmer på sitt älskade Fårö och även två dokumentärer samt delar av TV-serien Scener ur ett äktenskap. Det öde landskapet passade den folkskygga Bergman som tyckte om att leva i fred på sin ö. Fårö-borna respekterade hans behov av ensamhet och skyddade honom. Du kunde till exemplet inte försöka med att fråga nån Fårö-bo var Bergmans hus låg, det pekade de inte ut åt nyfikna. De ville värna om sin kända granne. Ingmar Bergman ligger enligt önskemål begravd på Fårö kyrkogård. Efter hans död har hans fastigheter tagits över av en stiftelse som nu förvaltar dem. Bergmancenter ser till att förvalta det arv som Bergman lämnat efter sig på Fårö. Vid centret finns även Fårö museum. Varje år sen 2014 anordnas Bergmanveckan där hans filmer och dramatiska verk hyllas.

© 2021 Fröjelgården