Filmer inspelade på Gotland

Filmer inspelade på Gotland

Sveriges största ö lockar inte bara hundratusentals turister varje år utan även många konstnärer och kulturpersonligheter. En del väljer Gotland som plats år sommarstället för att söka inspiration till att skriva eller kanske måla. Även många filmskapare har genom tiderna lockats av den vackra och dramatiska naturen. Mest kända är kanske Ingmar Bergmans filmer. Sen han själv förälskade sig i det karga landskapet på Fårö och bosatte sig där har han spelat in flera av sina filmer där, helt eller delvis. Nu har ju Sverige fler ambitiösa filmskapare än Bergman som också har använt Gotland som scen till sina filmer.

Jack

En av våra svenska klassiker är filmen Jack efter nationalskalden Ulf Lundells roman med samma namn. Romanen som kom 1976 blev en omedelbar succé och filmen släpptes på bio redan nästa år. I den får vi följa huvudpersonen Jack, en ung man med författarambitioner som festar runt med sina polare. För att få en paus från festerna i Stockholm ger de sig av på cykelsemester till Gotland. Där fortsätter festandet medan Jack försöker finna ut hur han ska ta sina planer om att bli författare vidare. Romanen och filmen blev båda stora kritiker- och publiksuccéer och räknas som 1970-talets stora generationsskildring. Huvudrollen som Jack spelades Göran Stangertz som fick ett stort genombrott genom filmen.

P.S. Sista sommaren

P.S. Sista sommaren
P.S. Sista sommaren

Cykelsemester på Gotland var ett omåttligt populärt sätt att spendera sommaren under 1980-talet. Speciellt för den yngre generationen som ofta hade en stram budget att hålla sig till. Troligen kom denna trend efter filmen som presenterats här ovan, Jack. Tio år senare var det dags för nästa ungdomsgäng att lämna storstaden Stockholm för en sommar på Gotland, även denna gång på cykel. Två killkompisar och den enes flickvän ger sig av tillsammans och det bäddar så klart för ett triangeldrama. Filmen blev en enorm publiksuccé även om kritikerna var minst sagt negativa. Ledmotivet Allt som jag känner som framfördes av Tommy Nilsson och Tone Norum blev en monsterhit av sällan skådat slag.

Pippi Långstrump

En av våra mest älskade figurer skapad av Astrid Lindgren, Pippi Långstrump, förevigades på film av Olle Hellbom på 1960- och 1970-talen. TV-serien och mycket av filmerna spelades in på Gotland. Detta kanske främst för att det i ett område strax utanför Visby fanns ett hus som såg precis ut som man skulle kunna tänka sig att Villa Villekulla skulle se ut. Många scener spelades också in på gator i Visbys innerstad eller vid havet. Villan som användes har senare flyttats ett par mil utanför Visby och är idag en del av sommarlandet Kneippbyn vid stranden Tofta.

Pensionat Oscar

I denna dramafilm får vi följa familjen Runeberg som semestrar i stuga på Gotland. En helt vanlig familj med en mamma, en pappa och två barn. Naturligtvis är det inte så enkelt utan saker och ting ställs på sin spets när pappan i familjen plötsligt får känslor för en yngre säsongsarbetare av samma kön. Filmen hade manus av Jonas Gardell och regisserades av danska Susanne Bier. I huvudrollerna sågs Loa Falkman och Stina Ekblad. Rollen som den unge älskaren spelades av Simon Norrthon. Filmen spelades in på det tidlösa pensionatet Holmhällar.

© 2021 Fröjelgården