Gotlands fem bästa stränder

Gotlands fem bästa stränder

Stränderna på Gotland är en upplevelse utöver det vanliga. Många av dem är helt unika med scener som inte går att se någon annan stans i världen. Raukarna och kalkstenen är något som präglar många av stränderna och som gett dem dess säregna och storslagna utseende. Många väljer att besöka Gotland på sommaren och då är så klart också stränderna som mest välbesökta. Den som vill kunna njuta av upplevelsen i en lugnare miljö bör besöka ön under någon av de övriga årstiderna. En sak är säker och det är att Gotlands stränder är helt otroliga under hela året och varje årstid har sin charm.

Tofta strand

Det här är nog Gotlands mest kända strand som varje dag under sommaren besöks av tusentals bad- och solsugna turister. Kanske inte direkt gotlänningarnas egen favorit men det är samtidigt svårt att slå draget och partyt här. All service man kan behöva i form av toaletter, glasskiosker, restauranger och boende finns här. Varje dag sommartid bjuds även på after beach som får dig att komma i stämning inför kvällens nattliv. Eftersom att stranden är flera kilometer lång går det faktiskt att hitta en lugnare vrå att njuta av i stillhet, besök då den norra delen av stranden.

Sudersand

Många hävdar att detta är en av världens bästa stränder. Den ligger längst upp på Fårö som med sin unika natur lockar tusentals besökare varje dag. Stranden erbjuder sina besökare flera kilometer vit sandstrand, långgrunt och ett fantastisk ljus. Precis vid stranden ligger Sudersand Resort som är norra Gotlands största turistanläggning med stugor, villor och strandcamping. För besökare till stranden finns all service man behöver i form av toaletter, glasskiosk och restauranger.

Norsta Auren

Norsta Auren
Norsta Auren

Det här är Sudersands närmaste granne men som bjuder på ett helt annat sceneri. Här är helt lugnt och skönt, även under högsäsong. Gotlänningarna själva åker gärna hit för att bada i lugn och ro. Stranden har en konvex form och härlig vit sand. Här finns även en nudiststrand för den som vill njuta av solen utan badkläder.

Hideviken

Den här extremt långgrunda stranden hittar du på nordöstra Gotland och den är många barnfamiljers favorit. Att den är så långgrund gör att vattnet alltid är varmt och barnen kan vara i och leka länge. Intill stranden finns en liten pittoresk camping. I det närliggande kalkbrottet anordnas varje år en bluesfestival. Akustiken i kalkbrotten blir helt unik och festivalen lockar många besökare.

Austre

Från Austre på Gotlands sydspets har du perfekt utsikt över både soluppgång och solnedgång. Besök stranden tidig morgon eller sen kväll på sommarhalvåret för att se solen gå upp och ned i havet. Eftersom att du är omgiven av hav på tre sidor så är ljuset är här någonting helt speciellt. Ta med egen matsäck för förutom parkering och provisoriska toaletter finns här inte mycket av kiosker och restauranger utan här står naturupplevelsen i centrum. Den som ändå blir sugen på att köpa något gott att äta kan promenera längs stranden till det lilla fiskeläget Holmhällar där det finns café, pensionat och restaurang. När ni tröttnat på att lapa sol kan ni bege er till det närliggande raukfältet.

© 2021 Fröjelgården