Gotlands flora

Gotlands flora

Gotland är en ö som ligger belägen mitt i Östersjön mellan Sverige och Lettland. Ön är känd för sin säregna natur, det är nästan som att komma till en annan tid eller land när man kommer dit. Mest kända är kanske de så kallade raukarna, en slags formationer bildade av kalkstensklippor som formats av havet genom årtusenden. En annan sak som lockar många till Gotland är den alldeles egna floran som finns där, så väl som på själva Gotland och även de små öar som finns utanför dess kust. På Gotland finns flera olika arter som bara finns att finna just där. Det gör ön till ett populärt resmål för många botaniker och naturintresserade.

Välsignade allemansrätt

Allemansrätten vi har här i Sverige är verkligen helt fantastisk. Den tillåter oss at få tassa runt i skog och mark och upptäcka allt det växande som finns där. Vi får lov att vandra runt, gå ner på knä för att titta noga, lukta och undersöka med förstoringsglas. Allt detta är vi helt fria till att göra. Dock måste man vara försiktig och aldrig förstöra växande grödor eller störa och skräpa ner. Viktigt att inte gå in i andras trädgårdar för att undersöka utan man får använda sitt förnuft för vad som är passande. Frihet under ansvar. Till Gotland kommer varje år många, många turister. Det innebär stora påfrestningar på naturen. Därför är det jätteviktigt att alla respekterar de bestämmelser som finns om vad man får och inte får göra i naturen. På Gotlands stränder är det mycket viktigt att respektera det förbud som finns mot att plocka med sig stenar. De stränderna har tagit miljontals år att skapa, om vi plockar med oss alla stenar kommer det bara ta några decennier att helt förstöra dem. Det bästa är om vi låter den vackra naturen vara kvar att njutas av kommande generationer också.

Unik växlighet

Unik växlighet
Unik växlighet

Hur många växter på Gotland som är så kallade endemiska, det vill säga att de bara finns på Gotland, är omöjligt att säga eftersom att ingen kan veta om alla arter ännu har blivit upptäckta. Känt är att på ön kan du hitta 36 stycken sorter av Sveriges 46 stycken orkidéer. Åk gärna dit för att njuta av synen men kom ihåg att alla orkidéer är totalt fridlysta. Tro inte att det är någon idé att försöka ta med dig en planta för att sätta ut i trädgården. Har den inte växt någon annan stans än på Gotland hittills så kommer den inte att göra det nu heller. Något som är extra roligt med Gotland är att det är tillåtet att plocka Blåsippan, den som är totalt fridlyst nästan överallt annars. Dock är det bara tillåtet att plocka den, inte rycka upp med rötterna. Men det kan vara riktigt festligt att pocka med sig en sippa och sätta den i en äggkopp på vandrarhemmet. Det ger lite hemtrevnad och vårkänsla. Bergskrabba är en annan raritet som växer endast på Gotland och Öland. Det är en skir och ljusblå blomma som växer på ängar och i dikesrenar. Naturen på Gotland är mycket skiftande och består av stränder så väl som skog och ängsmark.

© 2021 Fröjelgården