Fröjelgården

Gotlands geografi

Gotlands geografi

oktober 4, 2019 • Under: Boende

0

Gotland, som är Sveriges största ö med sin 800 kilometer långa kust, är belägen i Östersjön och ligger ungefär 100 kilometer från det svenska fastlandet. Länet inkluderar även ett antal kringliggande öar i Östersjön, och dess yta är drygt 3 100 kvadratkilometer. Till de kringliggande öarna går det enkelt att ta sig med båt och färja, och några populära destinationer är bland annat Fårö, Gotska Sandön samt Lilla- och Stora Karlsö. Där finns både naturreservat och nationalpark att besöka. Gotlands invånarantal är drygt 59 000 invånare, vilket resulterar i en befolkningstäthet på cirka 18 invånare per kvadratkilometer.

Tätorter

I Gotlands kommun finns det totalt 18 tätorter. Dessa är Burgsvik, Fårösund, Havdhem, Hemse, Klintehamn, Ljugarn, Lärbro, Norra Visby, Roma, Romakloster, Slite, Stånga, Tingstäde, Vibble, Visby, Väskinde och Västerhejde.

 

Visby, som är ett populärt turistresmål, är öns största tätort och är belägen på den nordvästra kusten. 3,5 kilometer från Visby centrum ligger Visby flygplats. Tätorten har blivit upptagen på Unescos världsarvslista och den anses därmed vara av enastående universellt värde. Detta är delvis eftersom Visby anses ha varit en av de viktigaste Hansestäderna under sen medeltid, vilket än idag återspeglas i bland annat välbevarade medeltida byggnader, tätortens stadsmur och stadslandskap. Idag finns det planer på att utveckla en ny stadsdel i Visby med fokus på hållbarhet och miljö, som ska komma att kallas Visborg. Det finns även planer på att utveckla hamnens arkitektur och bebyggelsen i existerande stadsdelar i tätorten.

Gotlands natur

Den rika natur, det unika landskap och den biologiska mångfald som kännetecknar Gotland, gör ön till ett populärt turistresmål. Öns milda havsklimat och värmande kalkstensgrund bidrar till ökad växtlighet då den är trivsam för träd och blommor, och här återfinns många sällsynta växter och djur. Landytan är relativt flack. Den högsta punkten återfinns i Lojsta Hed, och sträcker sig 82 meter över havet. Lojsta Hed är en skogstrakt som främst är känt för sin viltlevande russflock. Övriga delar av Gotland sträcker sig till större del inte över 30 meter över havet.

Gotlands natur

Gotlands natur

Bland populära kringliggande öar som tillhör Gotland ingår bland annat Fårö, Gotska Sandön samt Lilla- och Stora Karlsö. På Fårö finns vackra sandstränder och raukar, och ön är också känd för sitt naturreservat Ullahau. Ullahau är ett enastående sanddynsområde, delvis skogsbevuxet och bestående av jordarten flygsand. Gotland består av över hundra naturreservat. Dessa finns för att bevara öns unika och värdefulla naturmiljöer och biologiska mångfald. Några andra kända naturreservat är Brucebo som ligger i närheten av Visby, samt Ekstakusten vars kuststräcka erbjuder en vacker utsikt mot Karlsöarna. Karlsöarna är en ögrupp som består av Lilla- och Stora Karlsö. Dessa öar består av stora klintar, branta sluttningar och en varierande natur. På båda öarna finns en mängd olika, unika fågelarter, vilket gör fågellivet rikt och exotiskt. Öarna erbjuder minst sagt ett annorlunda landskap och en oförglömlig upplevelse. Den Gotska Sandön är en nationalpark vars yta till större del består av tallskog, där de äldsta träden är uppåt 500 år gamla. Här finns också milslånga stränder med mjuk flygsand. Ett besök till Gotska Sandön är en upplevelse man sent glömmer.