Gotländska sporter

Gotländska sporter

På Gotland sportar folk precis som alla andra i vårt land, men gutar har även sporter som härstammar från hedenhös. Några av dessa gotländska sporter är varpa, pärk, stångstötning, rövkrok, spark bleistre och haugstikel, bara för att nämna några. När Carl von Linné besökte Gotland en gång i tiden blev han riktigt bestört när han lekarna som gutarna utförde. Ena stunden kastades stenar (varpa) för att komma så nära en träpinne som möjligt, för att sedan slå på en boll tillverkad av tyg (pärk) vilket är en hövlig lek med bollar som roar gutarna. Det han var med kan ha varit upprinnelsen till Stångaspelen som är en tävling med olika gotländska sporter och är populär bland gutarna.

Stångaspelen på Gotland

Stångaspelen är en kamp i de traditionella sporterna på Gotland och genomförs i byn Stånga på södra delen av ön. I folkmun kallas även spelen för Gotlands egen olympiad och håller på i fem dagar. Denna pristävling har anor tillbaka till slutet av 1880-talet och 1912 bildades det en speciell föreningen – Föreningen Gotländsk Idrott (FGI). Föreningens syfte vara att ta tillvara och hålla de gotländska idrotterna vid liv. Första Stångaspelen hölls 1924 i Stånga och tävlingsplatsen Stangmalmen är förmodligen vårt lands största inhängda idrottsplats på 20 tunnland.

I Stångaspelen genomförs prestigefulla turneringar i varpa (varpo), pärk och längdkast me´ stain (kast med stenvarpa), ränn i kämp (löpning), stangstötning (stångstötning), haugstikel (höjdhopp) och ryggkast som också kallas för gutnisk femkamp. Tillika har spelen också tävlingar i spark´ rövkrok (sparka benkrok), spark bläistre (spark ögla), dräghank (dra handkavle), herre pa stang (herre på stång) och täm´ stäut (tämja oxe). Dessa spel hålls vanligtvis mellan 7–10 juli varje år och Stångaspelen drar mycket publik.

Gotländska sporter

Gotländska sporter
Gotländska sporter

De gotländska sporterna är alltså väldigt speciella men mycket underhållande att titta på. Frågan är då vad är dessa idrotter egentligen och här kommer en närmare förklaring på några av de mest populära sporterna med gotländska anor. Varpa är en av de mest kända sporterna som kommer från Gotland då en varpsten (platt sten) av olika vikter användes från början, men nu är dessa “stenar” tillverkade av metall. Det gäller att kasta stenar så nära som möjligt en träpinne som är nedstucken i marken och pinnen finns mellan 10–20 meters avstånd. Den som kommer till först 12 vinner tävlingen. Ordet varpar betyder kasta på isländska och gammal gutniska.

Något som de flesta har sett på TV är stångstötning då denna sport även genomförs i Skottland. Tävlingen helt enkelt ut på att stöta en stång av trä som väger mellan 16–26 kg så långt man bara kan. Ränn i kämp är en kapplöpning som sker på en sträcka som är mellan 60–100 meter lång bana. Ryggkast är en gren där kämparna håller om sin motståndares rygg med ett så kallat under- och övertag runt armarna. Sedan gäller det att se till att brotta ner sin motståndare så att denna hamnar på marken. I spark bläistre läggs ett rep som är korslagt runt kämparnas fötter och därefter gäller det att få sin motståndare på fall.

© 2021 Fröjelgården