Kända gotlänningar

Kända gotlänningar

Gotland är Sveriges största ö och ett av våra mest kära turistmål. Varje år besöker tusentals Gotland för att upptäcka den unika naturen. De som ursprungligen är från Gotland har ofta svårt att lämna sin ö och de som flyttar återkommer gärna regelbundet för att få uppleva den speciella sammanhållningen. Något som är väldigt säreget med ön är dess dialekt, den är nästan som ett eget språk. Så klart kommer också en del av våra mest folkkära personligheter från just Gotland och här har vi listat några av dem.

Babben Larsson

Att inte unisont tänka på Gotland när man hör Babben eller vice versa är inte möjligt. Den folkkära komikern och mångsysslaren har gjort allt för att behålla sin dialekt från ön och det har även blivit ett av hennes största kännetecken. Bara att höra den runda, varma gotländska dialekten gör att vi direkt tänker på sommar och stränder på det härliga semesterparadiset. Hon är kanske mest känd som komiker men hon har en skådespelarutbildning från Teaterhögskolan i ryggen och har både regisserat och producerat en rad egna teaterföreställningar. De flesta med komedin i centrum men en del med mer allvar i botten. Till exempel föreställningen Obesvarad kärlek på Intiman i Stockholm där hon spelade den falsksjungande operadivan Florence Foster Jenkins. Babben Larsson nominerades till priset Guldmasken för sin prestation och hennes motspelare Loa Falkman som också nominerades lyckades även knipa åt sig priset. Hon har senare belönats med det ärofyllda Karamelodiktstipendiet, instiftat av Povel Ramel.

Susanne Alfvengren

Susanne Alfvengren
Susanne Alfvengren

En mycket uppskattad sångerska som hade sin storhetstid under 1980-talet. Med sin vackra röst gjorde hon sig känd genom att sjunga mjuk vispop på gotländska. En kombination som visade sig vinnande när hon slog igenom stort med låten När vi rör varandra, en engelsk hit som översatts av Ingela Pling Forsman. Andra hits var Det finns ögon som aldrig glömmer och Magneter. Hennes största hit är nog ändå ledmotivet till en kärleksfilm med Sven Wollter i huvudrollen, Som stormen river öppet hav. Det var en duett tillsammans med Mikael Rickfors som blev en riktig monsterhit när den släpptes 1987. Alfvengren var under tidigt 80-tal engagerad på samma teater i Visby, Bryggeriteatern, som Babben Larsson.

Josefin Nilsson

En annan folkkär artist som hade den varma gotländska dialekten som sitt signum var Josefin Nilsson. En folkkär sångerska och skådespelerska som tyvärr gått ur tiden alldeles för tidigt. Hon slog igenom stort tillsammans med sin grupp, gotländska Ainbusk Singers när de i januari 1990 släppte sin singel Jag mötte Lassie. Det var en av de absolut mest spelade låtarna på radion det året. Låten var skriven av ABBA-duon Björn Ulvaeus och Benny Andersson som hade ”upptäckt” Josefin Nilsson under ett uppträdande med Ainbusk. I gruppen medverkade även Josefins syster Marie Nilsson Lind. Efter succéhiten om Lassie blev Josefin flitigt anlitad både med gruppen och som soloartist. 2002 var hon med och gjorde rollen som Svetlana Sergievskaja i musikalen Chess. Josefin fick också stora framgångar som skådespelerska. Dels i rollen som Eva i Adam och Eva där hon spelade mot Björn Kjellman. Dels i filmen Det blir aldrig som man tänkt sig där bland annat Jacob Ericksson och Marie Richardson fanns med i rollistan. Josefin Nilsson avled 2016 i sitt hem på Gotland efter en tids sjukdom.

© 2021 Fröjelgården