Lummelunds grottan och Gotland runt

Lummelunds grottan och Gotland runt

Gotland förvandlas under sommarmånaderna till Sveriges inhemska semesterställe vilket inte är så konstigt då det finns en hel del att utforska och uppleva där med Fårö, Visby, almedalsveckan och medeltidsveckan som några av höjdpunkterna. Själv har jag två andra höjdpunkter med Gotland som jag årligen försöker uppleva och jag tänkte dela med mig lite av dom höjdpunkterna.

Lummelundagrottan är som ni kanske förstår av namnet en grotta men även ett naturreservat som ligger norr om Visby, grottan som kallas rövarkulan är nog den mest kända delen av reserverat men för den som besöker området finns det mycket vacker natur att ta del av. Grottan är cirka 4 km lång och tar runt 45 minuter att utforska för den som vill gå med på guidade turer under sommarmånaderna. Lummelundaån rinner genom grottan från Marteby myr ända fram till kusten där den rinner ut genom en bred och låg grott liknande mynning till Östersjön.

Historia

Zoologen Torsten Gislen gjorde 1924 ett par försök att ta sig in grottan men han lyckades bara att sig in 40 meter i grottan och det dröjde ända till 1948 tills några pojkar fann en väg in. Pojkarna vid namn Percy Nilsson, Örjan Håkansson och Lars Olsson gjorde expeditioner in i grottan regelbundet men det dröjde två år innan dom hittade en fortsättning in i grottan efter att under en expedition ramlade ett stort stenblock ner och denna smala gången som fanns förut var nu mycket bredare och en 20 meter lång gång öppnade sig, kallas idag pojkanas gång. Pojkarna gick igenom gången och i slutet så fann dom en stor sal som idag kallas Bergakungens sal och för den som går på visning i grottan är det denna sal man först kommer in i. När dom fortsatte in så fann dom ännu en sal om också ingår i den guidade turen men sen tog det stopp då det här var en sjö, 5 år senare lyckades dom ta ännu längre in i grottan med hjälp av en gummiflotte och 1959 gjorde man en tunnel och öppnade upp för allmänheten så att vi också kunde ta del av grottans alla delar. Idag finns det två olika visningar som vi använda oss för att utforska grottan där man kan få ta del av visningsgrottan eller gå på ett äventyr i grottan med hjälp av båtar, det finns också ett grottcenter med utställningar och andra aktiviteter.

Gotland Runt

En annan av mina höjdpunkter med Gotland är den årliga seglingen Gotland runt som brukar seglas i slutet i juli med start mitt inne i Stockholm och där alla möjliga båtar seglar genom Stockholms skärgård och ner till Gotland för att runda ön och sedan tillbaka till målgången i Sandhamn. Jag brukar tillbringa min semester på Gotland omkring denna tid på året och när seglingen pågår så brukar jag göra i ordning en picknickkorg med godsaker och ta mig till en bra plats på stenarna nära havet där jag sitta och mysa i förhoppningsvis det soliga vädret. När jag sitter där och väntar och tittar ut över havet så kan jag ta fram en bok, tidning eller koppla av med något spel för att fördriva tiden innan båtarna seglar förbi och när dom dyker upp så plockar jag upp kameran och tar några foton och oftast brukar jag lägga upp bilderna på sociala medier direkt så att mina vänner som inte är där kan ta del av alla dom fantastiska båtarna som deltar i seglingen.

gammal klassisk träbåt
gammal klassisk träbåt

Mina personliga favoriter är utan tvekan dom gamla klassiska träbåtarna som vissa båtälskare valt att bevara och påminner mig om en svunnen tid utan den nya tekniken som finna överallt i samhället idag. För den som reser med familj till Gotland kan jag även passa på att nämna Kneippbyn som är en som en modern resort med havet som kuliss och där barnen kan passa på att leka av sig och roligt i vattenlandet med diverse olika vattenlekar eller så kan man passa på att ta del av alla attraktioner som finns på byns sommarland där den stora attraktionen är Ville Villekulla som är känd från filmerna med Pippi Långstrump. Med 40 attraktioner på sommarland har inte sett många barn som är besvikna efteråt. Området erbjuder även ett antal olika möjligheter till boende i olika prisklasser så att alla kan välja det alternativ som passar en bäst.

Ett annat tips som kan vara värt att fundera på och som jag kan rekommendera är att bara åka omkring på ön och se allt det vackra som erbjuds och stanna till vid någon av dom små fiskebyarna och köpa till exempel lite rökt fisk och färskt bröd och sedan sätta sig vid på en brygga och njuta av maten och utsikten över vattnet och tänka att livet är ibland otroligt härligt.

© 2021 Fröjelgården