Pensionat på Gotland

Pensionat på Gotland

Gotland är ett av Sveriges absolut populäraste resmål och varje sommar vallfärdar fastlänningarna dit. För att möta upp behovet av sovplatser finns på Gotland gott om boendealternativ. Många väljer att bo på camping, andra tar in på hotell. En del hyr en stuga och sen finns det några som gärna bor på pensionat på sin semester. Det är någonting särskilt med ett pensionat. De är ofta mindre och mer personliga än ett hotell. Service och standard kan skilja sig åt väldigt mycket från pensionat till pensionat. En del erbjuder näst in till hotellstandard med fräscha rum med eget badrum, frukost och många faciliteter. Andra erbjuder enkel logi i sparsmakad miljö men kanske med ett helt unikt läge. Här har vi listat några av Gotlands mest populära och säregna pensionat.

Pensionat Holmhällar

Att skriva om pensionat på Gotland utan att nämna Pensionat Holmhällar är inte möjligt. Detta klassiska pensionat med anor från 1950-talet har låtit tiden stå stilla sen det öppnade. Här bor du enkelt men bekvämt i en helt unik miljö. Längst ner på Gotlands sydspets ligger Holmhällar som varit huvudperson i långfilmen Pensionat Oscar av Jonas Gardell. Gästerna bor i enkla stugor utplacerade i den mjuka flygsanden. Här skuttar vilda kaniner runt stugknuten och hela miljön andas total avkoppling. Pensionatet är så populärt att det är stört omöjligt att lyckas boka in sig en vecka under högsäsong. De som tar in på Holmhällar bokar in sin vecka för nästa år direkt innan de ger sig av. På hösten eller våren är det dock möjligt att boka in sig på detta traditionsfyllda pensionat med fasta mattider och lågmäld service.

Fabriken Furillen

Modern nordisk stil
Modern nordisk stil

Om Pensionat Holmhällar är ett pensionat där tradition och tidlöshetstår i centrum är Fabriken Furillen det motsatta. I en nedlagd kalkstensfabrik huserar 18 rum, alla med unik och modern design i nordisk stil. Standarden med frukost som ingår i priset hamnar någonstans mellan pensionat och hotell. Även om Fabriken Furillen ger sina gäster en unik upplevelse i sig så är det omgivningen som är det stora dragplåstret här. På halvön Furillen, ett av UNESCOS världsarv, finns allt det säregna med Gotlands natur presenterat. Skog, raukar och sandstränder finner du här. Och kanske framför allt ett kargt, månliknade landskap med öppna vidder ut mot det dramatiska havet. Helt klart värt ett besök under alla årstider.

Grå Gåsen

Denna lilla pärla ligger i en tämligen välkänd miljö. Det är nämligen här som det omåttligt populära tv-programmet Så mycket bättre spelas in varje år. Vem har inte suttit framför tv:n och tänkt på hur fint deltagarna bor. Nu finns möjligheten för den som vill att boka en vistelse på Grå Gåsen i Burgsvik på Gotlands sydspets. Vid pensionatet har du tillgång till en svalkande pool och det är aldrig långt till någon av öns vidsträckta stränder. Gästerna bor i personligt inredda rum med eget badrum, en del har egen balkong. Cykel kan du låna för att ge dig ut på upptäcktsfärd. Passa på att låna med dig en filt också och beställ en färdig picknick-korg från köket. Här blir ditt äventyr på Gotland så mycket bättre.

© 2021 Fröjelgården